Circadin mot søvnproblemer

Sovemiddel med melatonin

Sist oppdatert

Circadin er et reseptbelagt legemiddel som sovemiddel og i forbindelse med plager knyttet til døgnrytmen, for eksempel ved reiser til andre tidssoner. Bruk av Circadin, risikoen for bivirkninger og gode alternativer er noe av det du kan lese om i denne artikkelen.

Circadin inneholder virkestoffet melatonin, et hormon som finnes naturlig i kroppen. Hos de fleste vil nivået av dette hormonet være på topp om natten og produksjonen av melatonin avtar med alderen. Sistnevnte er årsaken til at dette sovemiddel foreskrives til eldre menn og kvinner, noe du kan lese om nedenfor.

Bruk og dosering

I følge felleskatalogen.no er det slik i Norge at Circadin foreskrives til pasienter som er 55 år og eldre og som har forskjellige søvnproblemer. Videre foreskrives dette sovemiddelet kun dersom søvnproblemene ikke har en identifisert årsak. Anbefalt dose er en tablett daglig og den skal tas 1 til 2 timer før du legger deg for natten. I utgangspunktet bør ikke bruken overstige 3 mnd.

Bivirkninger og utsatte grupper

Circadin anses som en trygg behandling mot søvnproblemer og i følge relis.no finnes det ikke holdepunkter for at dette søvnmiddelet er avhengighetsskapende. Det finnes likevel en del utsatte grupper som ikke bør benyttet dette legemiddelet og et eksempel på det er personer som lider av lever- eller nyreproblemer.

Når det gjelder bivirkninger er risikoen lav, sammenlignet med andre reseptbelagte sovemidler og sammenlignet med de fleste andre reseptbelagte legemidler. Men, risikoen for bivirkninger er til stede og om lag 1 prosent vil oppleve bivirkninger som nervøsitet, uro, mareritt, angst, hodepine, med mer. Viktig og utfyllende informasjon om bivirkninger, bruk og utsatte grupper finnes i pakningsvedlegget.

Hvilke alternativer finnes?

Det finnes en rekke alternativer til Circadin og av reseptbelagte sovemidler har vi for eksempel Apodorm og Imovane. Disse sovemidlene virker godt, men de er avhengighetsskapende og bør kun brukes som en siste utvei. Et bedre og tryggere alternativ er dette reseptfrie sovemiddelet som inneholder effektive virkestoffer og som ikke er vanedannende. Flere av ingrediensene i dette sovemiddelet er av Europeiske helsemyndigheter godkjent for bruk mot søvnproblemer og det vil si at effekten er funnet å være godt dokumentert.

Ikke kjøp Circadin på nett

Circadin og ikke minst sterkere sovemidler er big business for de mange ulovlige nettapotekene, men du bør absolutt ikke kjøpe reseptbelagte sovemidler på nett. Manglende legekonsultasjon betyr at du risikerer å kjøpe et legemiddel kroppen din ikke tåler og i tillegg er det ofte falske kopier du tilbys. Det er for øvrig ikke tillatt å få tilsendt legemidler fra utlandet.

Les mer