Champix mot snus og røyk

Sist oppdatert

Champix er et effektivt legemiddel for røykeslutt og i tillegg til at røyksuget reduseres har disse tablettene også effekt mot abstinensene. Legg merke til at du også kan benytte Champix mot snus, samt at dette produktet er reseptbelagt.

Champix er et reseptbelagt legemiddel utviklet spesielt for røykeavvenning, men legen kan også vurdere å foreskrive denne behandlingen til deg som du ønsker å slutte med snus. Legg ellers merke til at Champix ikke inneholde nikotin, men at dette legemiddelet kan forårsake bivirkninger.

Dette legemiddelet inneholder som nevnt ikke nikotin, men den aktive ingrediensen Vareniklin gir noe av den samme effekten og kroppen lures med andre ord til å tro at den får nikotin. Trangen til å røyke eller snuse blir dermed mindre og i tillegg forebygges mulige abstinenssymptomer.

Dosering og bruk

Dersom legen ikke foreskriver noe annet skal du ta en daglig dose på 0,5 mg de 3 første dagene. De neste 4 dagene skal samme dose tas 2 ganger daglig og fra og med dag 8 skal det tas 2 daglige doser på 1 mg.  Behandling med Champix er for øvrig ment å vare i 12 uker, men legen kan vurdere å forlenge denne perioden.

Det er meningen at du skal slutte med røyk og/eller snus i uke 2 av behandlingen med Champix og du bør med andre ord bestemmer en sluttdato før du begynner å bruke dette legemiddelet.

Bivirkninger og utsatte grupper

Champix anses som et trygt legemiddel, men en del mennesker vil oppleve bivirkninger ved bruk. Betennelse i nese og hals, søvnproblemer, hodepine, kvalme og unormale drømmer er kategorisert som svært vanlige bivirkninger, mens bihulebetennelse, vektøkning og halsbrann er eksempler på bivirkninger som også er vanlige. Eksempler på mer sjeldne og mer alvorlige bivirkninger er hjerteinfarkt og selvmordstanker.

Til tross for at Champix anses som en trygg behandling er det ikke alle som bør eller skal bruke dette røykeavvenningsmiddelet og disse refereres gjerne til som utsatte grupper. Et eksempel på hvem som i utgangspunktet ikke bør bruke Champix er gravide og ammende. Du finner viktig informasjon om dette, om bivirkninger, med mer i pakningsvedlegget.

Hvilke alternativer finnes?

Zyban er også et reseptbelagt legemiddel som foreskrives som røykeavvenningsmiddel og dersom vi tar utgangspunkt i flere hundre brukererfaringer delt på drugs.com virker Zyban og Champix omtrent like godt. I følge nettdoktor.no vet ikke forskerne hvorfor Zyban virker, men det antas at signalstoffer til hjernen påvirkes, slik at trangen til å røyke reduseres.

Nikotinlegemidler er reseptfrie og de er ment å redusere abstinensplagene som oppstår når du slutter å røyke. Nikotinplaster, tyggegummi og sugetabletter er eksempler på nikotinlegemidler. Et annet alternativ som har hjulpet tusenvis er nikotinholdige e-sigaretter. Disse reduserer også abstinensplager og gir i tillegg en «ekte» røykefølelse som for mange gjør det enklere å slutte.

Ikke kjøp Champix på nett

En lang rekke utenlandske nettapotek tilbyr deg å kjøpe Champix og andre legemidler uten resept. Det er ulovlig og også farlig fordi du risikerer å kjøpe et falskt legemiddel. Det er for øvrig også potensielt farlig fordi manglende legekonsultasjon betyr at du risikerer å kjøpe et legemiddel som kroppen din ikke har godt av. Det er for øvrig ikke tillatt å få tilsendt legemidler fra utlandet.

Les mer